Yrityksesi pitkäaikainen yhteistyökumppani täyttää 60-vuotta ja pitää isot pirskeet juhlan kunniaksi. Olet saanut kutsun juhliin ja viet hänelle lahjaksi konjakkipullon.

 Isoin asiakkaasi osti yritykseltäsi päättyvänä vuonna ennätysmäärän palveluita. Viet hänelle joululahjaksi herkkukorin ja kukka-asetelman ja toivot samalla sen vauhdittavan kauppaa ensi vuonna entisestään.

 Sovit alihankkijasi kanssa ”vuositapaamisen”. Syötte hyvin ja samalla vaihdatte kuulumisia sekä keskustelette toimialan muutoksista ja tulevaisuuden suunnitelmistanne.

Edellä muutama esimerkki menoista, joista käytetään nimitystä edustusmeno. Edustusmenot ovat kuluja, jotka liittyvät liiketoimintaan ja kohdistuvat yrityksen ulkopuolisiin tahoihin, esimerkiksi asiakkaisiin tai toimittajiin. Edustusmenon tarkoituksena on edistää liiketoimintaa, solmia uusia liikesuhteita tai ylläpitää entisiä suhteita.

Kyseessä on usein huomionosoitus tai muu lahja. Edustuslahja valitaan juuri saajaansa varten ja hintaakin voi olla hiukan enemmän kuin esimerkiksi massalahjana jaettavalla mainoskynällä. Alkoholilahjat ovat aina edustusmenoja.

Vieraanvaraisuus, joka liittyy liiketoimintaan ja kohdistuu yrityksen ulkopuoliseen tahoon, tulkitaan usein edustusmenoksi. Vieraanvaraisuutta on esimerkiksi kokoustarjoilu tai lounaan tarjoaminen. Tapaamisella ei välttämättä ole sen kummempaa agendaa eikä sillä ole tiettyä tavoitetta, kuten esimerkiksi projektiaikataulun suunnittelu. Kysymys voi yksinkertaisimmillaan olla vaikka uusasiakashankinnasta tai perinteisestä joululounaasta asiakkaan tai alihankkijan kanssa.

Edustusmenot ovat elinkeinoverotuksessa 50 % vähennyskelpoista menoa. Kirjanpidossa kulun voi vähentää kokonaisuudessaan. Edustusmenoista ei ole oikeutettu tekemään alv-vähennystä.

Edustusmenoa vai ei? Kysy rohkeasti neuvoa omalta kirjanpitäjältäsi Mikkelin Tilitoimistossa!

 

Johanna Suutari, kirjanpitäjä KLT

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.