Vuodenvaihde lähestyy ja monella yrityksellä se tarkoittaa myös pakollista varaston inventointia. Vaikka nykyään käytetään erilaisia järjestelmiä ja ohjelmia varastoarvon seuraamiseksi, on tilinpäätöksen yhteydessä varastossa olevien määrä todettava myös esim. laskemalla. Varastojärjestelmän antamassa varastoarvossa saattaa olla eroja inventaariin verrattuna esim. virheellisten ostotilausten vastaanottojen, vastaanotto- tai luovutuspäivien tai vaikka hyvitysten johdosta.

Verotuksen perusperiaate on, että varastossa olevat tuotteet oletetaan käytetyksi hankintajärjestyksessä (FIFO-periaate). Ensin hankitut tavarat oletetaan myydyksi ensiksi. Tällä on merkitystä, jos varastoon ostettavien tuotteiden ostohinta vaihtelee. Ulkomailta ostetut tavarat lasketaan varastoarvoon mukaan, kun ostetut tavarat on luovutettu rahdinkuljettajalle.

Varastossa olevat tuotteet tulee kirjanpitolain mukaan arvostaa hankintahintaan eli osto- tai valmistuskustannusten suuruisella arvolla ilman arvonlisäveroa. Hankintahintaan luetaan paitsi tuotteen ostohinta myös muut välittömät menot (rahdit, tullit, kuljetusvakuutus sekä tuotannon välittömät valmistuskustannukset). Hankinnasta ja valmistuksesta aiheutuneet kustannuksen tulee voida esittää kustannuslaskelman avulla. Myyntiin liittyviä kustannuksia, kuten myyntirahteja tai -pakkauksia ei saa hankintahintaan lukea.

Jos kuitenkin tuotteiden tuleva myyntihinta arvioidaan olevan alhaisempi kuin hankinta-arvo, käytetään tätä alempaa arvoa varaston arvoa laskettaessa. Arvon alentuminen voi johtua tuotteiden pilaantumisesta, vanhentumisesta tai muodin muutoksista.  Tällöin arvonalentumiskirjauksen tarve selvitetään hyödykekohtaisesti inventaarion yhteydessä.

Kirjanpitolain mukaan samanlajiset ja hankintahinnaltaan vähäiset hyödykkeet, joiden muutokset ovat vähäisiä voidaan kirjata tilinpäätöksessä samalla arvolla tilikaudesta toiseen.

Kysy lisää varaston inventoinnista omalta kirjanpitäjältäsi Mikkelin Tilitoimistossa!

 

Pirkko Suutari, kirjanpitäjä KLT

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.