Yhteistöjä koskeva lakimuutos tulolähdejaosta tulee voimaan vuonna 2020 päättyvillä tilikausilla.  Lakimuutoksen myötä yhteisön kaikki tulonhankkimismenot ja vähennyskelpoiset korkomenot voidaan jatkossa vähentää elinkeinotulolähteen tuloista, kun vielä tänä vuonna tuloa voidaan verottaa sekä elinkeinotoimintana että muuna tulonhankkimistoimintana. Erilaisista toiminnoista aiheutuneet tappiot voidaan myös vähentää joustavasti tulolähteen sisällä eräitä rajoituksia lukuun ottamatta.

Yhteisöllä voi olla elinkeinotulolähteessä vastedes myös muuta omaisuutta kuin varsinaiseen elinkeinotoimintaan kuuluvat hyödykkeet. Elinkeinotulolähteen muuta omaisuutta ovat tyypillisesti varallisuuserät, jotka ovat kuuluneet tähän asti yhteisön tuloveroverolain mukaan verotettuun omaisuuteen. 

Uudessa omaisuuslajissa luovutusvoitot ovat veronalaista tuloa mutta luovutustappiot vain rajallisesti vähennyskelpoista menoa. Rajoitus koskee vain henkilöyhtiöiden yhtiöosuuksien sekä muiden kuin kiinteistöyhtiöiden osakkeiden luovutustappioita. Tällainen tappio on vähennyskelpoinen vain muun omaisuuden luovutuksesta syntyneistä veronalaisista voitoista verovuonna ja viitenä seuraavana vuonna. 

Yleishyödyllisten yhteisöt samoin kuin mm. julkisyhteisöt, asunto- ja keskinäiset kiinteistöyhtiöt on rajattu uuden sääntelyn ulkopuolelle. Niiden verotus säilyy ennallaan. Lakimuutos ei koske myöskään henkilöyhtiöitä.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.