Vuoden 2017 alusta voimaan tullut lakimuutos, yrittäjävähennys, tuo helpotusta pienyrittäjien verotukseen. Uudistuksen tarkoituksena on keventää elinkeinoharjoittajien ja henkilöyhtiöiden verotusta tasavertaisemmaksi osakeyhtiöiden kanssa. Osakeyhtiöille myönnettiin yhteisöverokannan alennus jo vuoden 2014 alussa.

Yrittäjävähennys koskee liikkeen- ja ammatinharjoittajia, avoimia yhtiöitä, kommandiittiyhtiöitä sekä maatalouden, metsätalouden ja porotalouden harjoittajia. Vähennys ei siis koske osakeyhtiöiden eikä osuuskuntien osakkaita.

Yrittäjävähennys on viisi prosenttia yrityksen verotettavasta tulosta, kun siitä on ensin tehty muut vähennykset ja huomioitu aiempien vuosien tappiot.  Tämä tarkoittaa, että yritystoiminnan tuloksesta viisi prosenttia on verosta vastuussa olevalle yrittäjälle täysin verovapaata tuloa. Loput yrityksen verotettavasta tulosta jaetaan normaaliin tapaan pääoma- ja ansiotuloksi. Yrittäjävähennykseen oikeuttavalle verotettavalle tulolle ei ole asetettu euromääräistä ylärajaa, vaan sen saa riippumatta siitä kuinka iso tai pieni yrityksen verotettava tulo on.

Verohallinto huomioi yrittäjävähennyksen verotusta vahvistaessaan automaattisesti, eikä vähennyksen saaminen siten siis vaadi yrittäjältä toimenpiteitä. Oma kirjanpitäjäsi Mikkelin Tilitoimistossa kertoo sinulle mielellään lisää yrittäjävähennyksestä sekä sen vaikutuksesta sinun yrityksesi verotukseen.

 

Susanna Laitinen, kirjanpitäjä

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.