Osakeyhtiöt voivat jakaa omistajilleen osinkoa tai muuta vapaata omaa pääomaa, silloin kun yhtiöllä on jakokelpoista vapaata omaa pääomaa. Näiden tilinpäätöksien liitetiedoissa kerrotaan hallituksen esitys jakokelpoisen vapaanoman pääoman käytöstä ja usein tähän yhteyteen on lisätty lause, joka kertoo, ettei aiottu varojen jako vaaranna yrityksen maksukykyä. Mitä tämä lause tarkoittaa? Mikä on maksukykyisyystesti?
Helposti saatamme ajatella, että tuo lause on pelkkä korulause, joka lisätään vakiomuotoisiin liitetietoihin eikä sitä sen tarkemmin tarvitse ajatella. Näin ei kuitenkaan ole, sillä maksukykyisyys on yksi tärkeimmistä osakeyhtiölle asetetuista rajoitteista koskien varojenjakoa. Osakeyhtiölaki edellyttää, että varoja jaettaessa yhtiö on varmistunut siitä, että minkäänlainen varojenjako ei aiheuta yhtiön maksukyvyttömyyttä. Tällä pyritään turvaamaan se, ettei loukata yrityksen velkojien oikeutta saada maksujaan ennen omistajia.
Maksukyky voidaan osoittaa laskelmin. Laskelmien laatiminen on yrityksen johdon, eli hallituksen vastuulla ja ne on syytä tehdä huolellisesti. Lisäksi suosittelemme laskelmien dokumentointia ja liittämistä osaksi hallituksen ehdotusta yhtiökokoukselle koskien varojenjakoa. Näin hallitus osoittaa yhtiökokoukselle, että yhtiö ei ole maksukyvytön ja että ehdotettu varojenjako ei myöskään maksukyvyttömyyttä synnytä. Hallituksen jäsenelle voi muodostua tehtäviensä huolimattomasta hoidosta vahingonkorvausvastuu, joten asiaa ei kannata sivuuttaa pelkkänä rutiinitoimena. Teoriassa siis maksukykytestin laiminlyöminen ja siitä seuraava väärin perustein tehty osingonjako voi johtaa siihen, että yhtiön hallitus joutuu vahingonkorvausvastuuseen yhtiön velkojiin nähden.
Maksukykyä voidaan testata ja todentaa usein erilaisin laskelmin. Yksinkertaisin lienee pelkkä maksuvalmiuden osoittaminen vertaamalla yhtiön likvidejä varoja yhtiön lyhytaikaisiin velkoihin. Näiden summien erotus on hyödynnettävissä aiotussa varojenjaossa. Testi on syytä tehdä mahdollisimman lähellä varojenjaon hetkeä. Jos testauksen tekee esimerkiksi joulukuun loppuisesta tilinpäätöksestä, mutta varojenjaosta päätetään vasta kesäkuussa, lienee ilmiselvää, että yrityksen maksukykyä ei voida arvioida enää tilinpäätöksen lukujen perusteella, vaan on käytettävä laskelmissa tilinpäätöshetkeä tuoreempia lukuja.
Maksukykyisyystestiin voidaan sisällyttää myös kassavirtaennuste, joka osoittaa yhtiön likvidien varojen muuttumisen varojenjaon seurauksena. Kassavirtaennuste huomioi laajasti yhtiön lähteviä ja saapuvia rahavirtoja. Ennustetta ei kannata tehdä liian lyhyellä aikavälillä, vaan ulottaa kattamaan myös varojenjakoa seuraavien kuukausien aikajänne.
Me Mikkelin Tilitoimistossa vastaamme mielellämme varojenjakoa koskeviin kysymyksiin sekä autamme mielellämme maksukykyisyyden selvittämisessä tai kassavirtaennusteen laadinnassa.