Talonyhtiön teettäessä remontin, se kerää kustannukset osakkailta yleensä rahoitusvastikkeina. Vastikkeiden käsittely taloyhtiön kirjanpidossa ratkaisee, ovatko vastikkeet vähennyskelpoisia sijoittajan verotuksessa.

Rahoitusvastikkeet, jotka on tuloutettu – eli kirjattu myös taloyhtiön kirjanpidossa tuloslaskelmaan tuloksi, saa vähentää hoitovastikkeen tavoin vuokratulon määrästä. Rahoitusvastikkeen tuloutus on asuntosijoittajan kannalta verotuksessa edullista, sillä maksetut vastikkeet voi vähentää saadusta tulosta kokonaisuudessaan maksuvuonna.

Jos taas rahoitusvastikkeet on rahastoitu – eli kirjattu taloyhtiön kirjanpidossa taseeseen, ei maksettuja vastikkeita voi vähentää tältä osin vuokratulosta. Rahastoon kerätyt remonttivastikkeet katsotaan pääomansuorituksiksi, jotka ovat maksajalle vuokratulosta vähennyskelvottomia. Ne voidaan vähentää vasta asunnon myynnin yhteydessä luovutusvoittoa laskettaessa.

Luovutusvoiton laskenta ja rahastoidut vastikkeet

Rahastoidut vastikkeet voidaan vähentää luovutusvoiton verotuksessa lisäämällä ne huoneiston hankintamenoon. Jos asunnon myynti onkin verovapaa, rahastoidut vastikkeet jäävät kokonaan vähentämättä. Myös, jos luovutusvoiton laskennassa käytetään hankintameno-olettamaa, jäävät vastikkeet vähentämättä. Hankintameno olettamassa vähintään 10 vuotta omistetusta omaisuudesta myyntihinnasta vähennetään 40 % ja loppu 60 % on verotettavaa luovutusvoittoa.

Mikäli omistusaika on alle 10 vuotta, hankintameno-olettama on 20 %, eli loppu 80 % on verotettavaa luovutusvoittoa.

Mikäli asunto myydään tappiolla, eli myyntihinta on pienempi kuin hankintahinta + rahastoidut vastikkeet, on luovutustappiot saanut vähentää myös muista pääomatuloista kuin luovutusvoitoista vuodesta 2016 alkaen.

Anu Lampinen, kirjanpitäjä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.