Monelle työnantajalle näinä päivinä on ajankohtaista kiittää henkilökuntaa kuluneen vuoden työpanoksesta. Päänvaivaa aiheuttaa pohdinta, siitä mikä olisi paras tapa toteuttaa nämä ajatukset. Työntekijöiden muistaminen onkin paitsi kaunis tapa osoittaa arvostusta, myös kirjapidon kannalta sallittua! Muutamia ohjeita on kuitenkin syytä muistaa, jotta yllätyksiltä vältytään.

Alv ja elinkeinoverotus

Lahjoihin liittyvistä hankinnoista ei voi tehdä alv-vähennystä kirjanpidossa. Henkilökunnan lahjakulut ovat kuitenkin kokonaan vähennyskelpoisia kirjanpidossa ja elinkeinoverotuksessa.

Tavaralahjat

Lahja on työntekijälle verovapaa ja työnantajalle vähennyskelpoinen, kun on kysymys tavanomaisesta tavaralahjasta. Lahjan arvo voi olla korkeintaan 100 euroa.

Lahjakortit ja Jouluraha

Lahjakortit ja erilaiset ”joulubonukset” ovat aina saajalleen palkkaan verrattavissa olevia etuja ja verotettavaa tuloa. Huomionarvoista on myös se, että työntekijän itsensä vapaasti valitsema lahja katsotaan verotuksessa palkaksi, vaikka kyse olisi tavaralahjasta.

Lahjan arvolla ei ole merkitystä verotuskohtelun kannalta. Nämä lahjat tulee aina laskea arvostaan saajalleen palkaksi ja työnantajan tilitettävä niistä johtuvat muut työnantajasuoritukset, kuten sosiaaliturva-, tyel- ja työttömyysvakuutusmaksu.

Merkkipäivälahjat

Tilanne kuitenkin muuttuu, kun on kysymys työntekijän merkkipäivälahjasta. Merkkipäivä voi olla esimerkiksi 50- tai 60-vuotissyntymäpäivä tai palvelusvuosiin liittyvä merkkipäivä.

Työnantaja voi merkkipäivänä muistaa työntekijää esinelahjalla. Lahjan arvo on kohtuullinen, jos se ei ylitä arvoltaan työntekijän 2 viikon bruttopalkkaa. Lahja on tällöin saajalle verovapaa etu ja työnantajallekin vähennyskelpoinen meno. Rahana tai lahjakorttina annettu lahja on kuitenkin aina saajan palkkatuloa, kuten myös työntekijän itsensä vapaasti valitsema tavaralahja, jonka työnantaja maksaa.

Askarruttavatko henkilökuntalahjat? Ota yhteyttä omaan kirjanpitäjääsi Mikkelin Tilitoimistossa ja jaa ongelmasi, ratkaistaan se yhdessä!

 

Johanna Suutari, kirjanpitäjä KLT

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.