Vuosi on päättymässä ja moni yhdistys haluaa palkita vapaaehtoistoimintaan ja talkootöihin osallistuneinta. Talkoo- ja vapaaehtoistyö onkin monelle yhdistykselle elintärkeää toimintaa varainhankinnassa. Talkootyöllä tarkoitetaan talkoissa vapaaehtoisesti ja korvauksetta tehtävää, yleensä tilapäistä työtä. Luonteeltaan talkootyö on useimmiten niin sanottua jokamiehentyötä, joka ei edellytä erityistä ammattitaitoa, koulutusta tai pätevyyttä.

Huomaa, että yksityisillä elinkeinonharjoittajilla, yhtymillä ja yhteisöillä, joita ei ole pidetty verotuksessa yleishyödyllisenä, ei voi olla talkoo- tai vapaaehtoistyötä.

Näitä yhdistysten pyyteettömiä puurtajia vapaaehtoistoiminnassa onkin usein tapana muistaa esim. tavaralahjoin tai lahjakortein. Muistamisina annettavat arvoltaan vähäiset tavaralahjat ovat verovapaita silloin, kun niitä ei ole sovittu korvaukseksi työn tekemisestä vaan kiitokseksi. Tällaisia vähäisiä tavaralahjoja ovat mm. lahja

  • jota henkilö ei ole saanut valita vapaasti
  • joka on muuta kuin rahaa
  • on joka arvoltaan enintään 100 euroa (vuodessa).

Vapaaehtoistyöntekijälle voidaan antaa kiitokseksi esimerkiksi huppari, t-paita, verryttelyasu, elokuvalippuja, muistoesine, kukkakimppu, jne. Kiitoslahjana pidetään myös arvoltaan vähäistä lahjaa, jonka vapaaehtoistyöntekijä on voinut valita yhteisön päättämästä valikoimasta.

Sen sijaan arvokkaammat tavaralahjat sekä vapaavalintaiset lahjakortit ovat veronalaisia. Veronalaisena etuna pidetään myös esinelahjaa, jonka vapaaehtoistyöntekijä saa valita vapaasti, vaikkei sen arvo ylittäisikään 100 euroa.

Sen sijaan tilaisuudet, jonka yleishyödyllinen yhteisö tai julkisyhteisö järjestää vapaaehtoistyöntekijöilleen kiitokseksi tehdystä työstä, ei muodostu vapaaehtoisille veronalaista etua, kunhan ne ovat satunnaisia ja kustannuksiltaan vähäisiä.

Tarkempia ohjeita löydät Verohallinnon ohjeesta: Yleishyödyllisten yhteisöjen ja julkisyhteisöjen vapaaehtoistoiminnan ennakkoperintäkysymykset. 17.3.2017 tai ottamalla yhteyttä omaan yhteshenkilöösi Mikkelin Tilitoimistossa.

 

Pirkko Suutari, kirjanpitäjä KLT

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.