Työntekijän palkkaamiseen liittyy tärkeitä seikkoja, joita täytyy ottaa huomioon jo ennen työsuhteen alkua. Kun työntekijän palkkaaminen on mielessä, on hyvä tehdä selväksi työnantajan ja työntekijän vastuut ja velvollisuudet sekä miettiä mihin tarpeeseen työntekijä ollaan palkkaamassa. Myös seuraavat asiat tulee huomioida työtekijää palkattaessa:

  • Työaika: Palkataanko työntekijä kokoaikaisesti vai osa-aikaisesti.
  • Työn kesto: Palkataanko työntekijä toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen vai määräaikaiseen työsuhteeseen. Määräaikaiselle työsuhteelle tulee olla perusteet, esim. tilapäinen työvoiman tarve tai sesonkiaika.
  • Työehtosopimus: Onko alalla työehtosopimusta, jonka ehtoja tulisi noudattaa työntekijän työsuhteessa.
  • Palkka: Palkataanko työntekijä kuukausipalkalla vai tuntipalkalla. Joillakin aloilla myös provisiopalkka voi olla toimiva. Mahdollinen noudatettava työehtosopimus voi määrätä osittain palkkauksen perusteita, kuten palkan suuruuden, mahdolliset lisät ym.
  • Vakuutukset: Työntekijän palkkaamiseen liittyy myös vakuuttamisvelvollisuus. Työntekijää varten täytyy ottaa työeläkevakuutus, tapaturmavakuutus, työttömyysvakuutus ja ryhmähenkivakuutus.
  • Työterveyshuollon järjestäminen
  • Työsopimus: Työntekijän kanssa tulee tehdä työsopimus, josta ilmenee työsuhteen ehdot (kuten esim. kesto, työaika, palkka, irtisanominen jne.) mahdollisimman tarkkaan määriteltynä. Työsopimus kannattaa ehdottomasti tehdä kirjallisena, vaikka suullinenkin sopimus on pätevä.

Palkanlaskentaan liittyen työnantajalle tulee myös erilaisia ilmoitusvelvollisuuksia esim. Verottajan ja vakuutusyhtiöiden suuntaan. Verohallinnolle raportoidaan vielä toistaiseksi palkanmaksuun liittyviä tietoja sekä kuukausittain että vuositasolla. Vakuutusyhtiöt tarvitsevat palkanmaksuun liittyviä tietoja lähinnä vuositasolla. Työnantaja voi saada myös pyynnön vastata esimerkiksi EK:n palkkatiedusteluun tai työntekijäliiton vuositiedusteluun.

Me Mikkelin Tilitoimistossa autamme ja neuvomme työntekijän palkkauksessa sekä hoidamme halutessasi myös palkanlaskentapalvelun alusta loppuun puolestasi. Kysy lisää omalta yhteyshenkilöltäsi!

 

Mari Romo, Palkkahallinnon asiantuntija PHT

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.