Perintätoimet kuluttajasaatavan perinnässä

Maksumuistutuksen saa lähettää velalliselle aikaisintaan 14 vuorokautta laskun erääntymisestä, jos sen yhteydessä halutaan veloittaa kuluja. Maksumuistutuksen antamisesta ja maksuajan pidentämisestä saa periä lain mukaan enintään 5 euron kulun. Muistutus on toimitettava velalliselle kirjallisesti tai muulla pysyvällä tavalla.

Kun maksumuistutuksen antamisesta on kulunut 14 päivää, voi kuluttajasaatavan asettaa perintään. Kuluttajasaatavien perinnässä esimerkiksi 100 euron suuruisen velan perintäkulut voivat olla maksimissaan 60 euroa.

 

Perintätoimet yrityssaatavien perinnässä

Yritykselle maksumuistutuksen voi lähettää heti laskun erääntymisen jälkeen. Tästä ei ole erikseen määritelty perintälaissa. Yleinen käytäntö on, että maksumuistutus lähetetään 7 päivää laskun erääntymisen jälkeen. Yritykseltä vaadittavasta muistutuskulusta ei ole myöskään laissa euromääräisesti määrätty, mutta lain mukaan velallisen on kuitenkin korvatta perinnästä velkojalle aiheutuvat kohtuulliset kulut.

Yrityssaatavien maksuviivästyksissä laki mahdollistaa vakiokorvaukseen, joka takaa velkojalle 40 euron suuruisen perintäkuluja kattavan korvauksen maksun viivästyessä. Korvauksen saaminen ei edellytä, että velkoja olisi ryhtynyt saatavan suhteen perintätoimenpiteisiin, kuten esimerkiksi lähettänyt maksukehotusta. Jos velkojalle aiheutuu perinnästä muita kustannuksia, velallinen on velvollinen korvaamaan ne siltä osin, kuin ne ylittävät 40 euron suuruisen vakiokorvauksen.

 

Viivästyskorko

Velkojalla on oikeus vaatia lain mukaista viivästyskorkoa, mikäli laskua ei makseta eräpäivään mennessä. Viivästyskorko määräytyy korkolain mukaan ja se on Euroopan keskuspankin puolivuosittain määrittämä viitekorko + 7 prosenttiyksikköä.

 

Susanna Laitinen, kirjanpitäjä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.