Polkupyöräetu on työnantajalle erinomainen tapa tukea työntekijöiden hyvinvointia ja edistää ympäristöystävällisiä liikkumistapoja. Tässä muutamia keskeisiä asioita työnantajan näkökulmasta:
- Verovapaus: Polkupyöräetu on verovapaa etu 1 200 euroon asti vuodessa. Tämä tarkoittaa, että työnantaja voi tarjota työntekijälle polkupyörän ilman, että siitä koituu verotettavaa tuloa työntekijälle.
- Hankinta ja kustannukset: Työnantaja voi hankkia polkupyörän joko ostamalla sen suoraan tai tekemällä leasing-sopimuksen.
- Hyvinvointi ja tuottavuus: Polkupyöräetu voi parantaa työntekijöiden terveyttä ja hyvinvointia, mikä puolestaan voi lisätä tuottavuutta ja vähentää sairauspoissaoloja.
- Yrityksen imago: Tarjoamalla polkupyöräedun työnantaja voi parantaa yrityksen imagoa ympäristöystävällisenä ja työntekijöistään huolehtivana organisaationa. Tämä voi myös auttaa houkuttelemaan uusia työntekijöitä ja sitouttamaan nykyisiä.
Polkupyöräedun kustannukset työnantajalle
Polkupyöräedun kustannukset riippuvat siitä, miten etu annetaan työntekijälle:
- Palkan päälle annettu etu: Jos polkupyöräetu annetaan palkan päälle, työntekijän bruttopalkka ei muutu, eikä työnantajan tarvitse maksaa palkan sivukuluja (kuten TyEL- ja työttömyysvakuutusmaksuja) tästä edusta.
- Palkanosana annettu etu: Jos polkupyöräetu annetaan osana palkkaa, eli työntekijän rahapalkkaa vähennetään edun arvon verran, etu lasketaan mukaan eläkkeen perusteena olevaan työansioon. Tässä tapauksessa työnantajan on maksettava kaikki pakolliset vakuutusmaksut, kuten TyEL-, työttömyys-, tapaturma- ja ryhmähenkivakuutusmaksut.
Jos polkupyöräedun määrä on 1 200 euroa vuodessa, työnantajan kustannukset riippuvat siitä, miten etu järjestetään. Yleisin toimintamalli on, että pyöräedun arvo vähennetään työntekijän bruttopalkasta, ja työnantaja kattaa leasing-pyörän kuukausittaiset toimisto- ja käsittelykulut sekä maksaa edun määrästä myös pakolliset vakuutusmaksut. Jos pyörä ostetaan yritykselle ja maksetaan kerralla, kuukausittaiset kustannukset muodostuvat edun määrästä laskettavista pakollisista vakuutusmaksuista ja mahdollisista huoltokustannuksista.
Jos etu annetaan palkan päälle, silloin työnantajan kustannukset muodostuvat pyörän leasing-maksusta tai kertahankintana tehdystä pyörän ostosta.
Polkupyöräedun vaikutus työntekijän verotukseen
- Verovapaa osuus: Polkupyöräetu on verovapaa 1 200 euroon asti vuodessa. Tämä tarkoittaa, että työntekijä ei joudu maksamaan veroa tästä edusta, jos sen arvo pysyy alle tämän rajan.
- Palkanosana annettu etu: Jos polkupyöräetu annetaan osana palkkaa, eli työntekijän rahapalkkaa vähennetään edun arvon verran, se alentaa työntekijän verotettavaa palkkaa. Tämä voi pienentää työntekijän veroprosenttia.
- Veronalainen osuus: Jos polkupyöräedun arvo ylittää 1 200 euroa vuodessa, ylimenevä osa on veronalaista tuloa. Tämä ylimenevä osa lisätään työntekijän verotettavaan palkkaan ja siitä maksetaan veroa normaalisti.
- Matkakuluvähennys: Jos työntekijällä on verovapaa polkupyöräetu, hän ei voi vähentää asunnon ja työpaikan välisiä matkakuluja polkupyörällä tehdyistä matkoista. Jos polkupyöräedusta osa on veronalaista, työntekijä voi vähentää veronalaisen osan verran matkakuluja, kuitenkin enintään 98 euroa.