Arvonlisäverovelvollisen liiketoiminnan lopettaminen

Joskus tulee tilanteita, jolloin yrityksen liiketoiminta hiipuu. Tällöin voi olla ajankohtaista poistua arvonlisäverorekisteristä, vaikka yritystoiminta jatkuisi. Arvonlisäverollisen toiminnan lopettaminen voi tulla kysymykseen myös silloin kun liiketoiminta lopetetaan kokonaan. Olemme tähän blogitekstiin koonneet lyhyen yhteenvedon niistä seikoista, jotka tulee ottaa huomioon, kun arvonlisäverovelvollisuus päättyy.

Milloin yrityksen täytyy hakeutua pois arvonlisäverorekisteristä?

Kun yrityksen arvonlisäverollinen toiminta loppuu, täytyy arvonlisäverorekisteristä hakeutua pois OmaVerossa. Jos yritystoiminta lopetetaan kokonaan, lopettamisilmoituksen voi tehdä YTJ:fi -palvelussa, josta Verohallinto saa myös tiedon arvonlisäverovelvollisen toiminnan päättymisestä.

Lopettamisilmoitus täytyy antaa heti, kun tietää että yrityksen arvonlisäverollinen toiminta päättyy kokonaan. Yritys voi myös halutessaan hakeutua pois arvonlisäverorekisteristä, jos sen liikevaihto jää alle 15 000 euron tilikaudessa (20 000 euroa 1.1.2025 alkaen).

Kun yritys on poistettu arvonlisäverorekisteristä, Verohallinto lähettää siitä päätöksen. Tämän jälkeen kaikki liiketoiminta käsitellään arvonlisäverottomasti.

Alv-alarajahuojennus poistuu tilikauden 2024 jälkeen. Tämän jälkeen yritys ei saa enää huojennusta, mikäli se kuuluisi alv-rekisteriin ja liikevaihdon ollessa vähäinen. Tämän vuoksi yrityksen, jonka liikevaihto on alle 15 000 euroa, eikä vähennettäviä arvonlisäveroja ole tilitettävää arvonlisäveroa enemmän, kannattanee harkita alv-rekisteristä poistumista kokonaan.

Tulevan muutoksen myötä vähäisen eli alle 20 000 euron liikevaihdon raja määritellään kuluvan ja edellisen kalenterivuoden perusteella. Eli vuoden 2024 liikevaihto vaikuttaa siihen, voiko rekisteristä poistua vuonna 2025. Jos yrityksen liikevaihto jää vuonna 2024 alle 20 000 euron, sekä oletettavasti myös vuonna 2025, voi se hakeutua pois arvonlisäverorekisteristä. Tässä täytyy kuitenkin kiinnittää huomioita siihen, että jos liikevaihto ylittääkin 20 000 euroa, täytyy yrityksen rekisteröityä alv-velvolliseksi tämän raja-arvon ylittämisajankohdasta lukien. Tästä ajankohdasta alkaa myös velvollisuus maksaa arvonlisäveroa. Vuonna 2024 yrityksen pitää rekisteröityä ja maksaa arvonlisäveroa takautuvasti koko tilikauden myynnistä, jos liikevaihto ylittää vähäisen toiminnan rajan eli 15 000 euroa kesken tilikauden.

Loppuvarastosta tilitettävä arvonlisävero

Jos yrityksellä on lopettamishetkellä liikeomaisuutta, kuten tavaravarasto tai työkone, joka on hankittu arvonlisäverolliseen käyttöön, täytyy tästä tilittää loppuvaraston arvonlisävero oman käytön säännösten mukaisesti. Eli samalla tavoin kuin niiden ottamisesta omaan käyttöön (AVL 21 § 3 mom.). Arvonlisäverotuksessa veron peruste on joko tavaran ostohinta tai sitä alempi todennäköinen luovutushinta ilman veron osuutta. Vero täytyy ilmoittaa arvonlisäveroilmoituksessa, joka annetaan lopettamiskuukaudelta.

Yhteenveto

  1. Mikäli yritystoiminta lopetetaan kokonaan, lopettamisilmoitus: Ilmoita toiminnan lopettamisesta PRH:lle ja Verohallinnolle YTJ.fi -palvelussa.
  2. Rekisteristä poistaminen, mikäli yritystoiminta jatkuu: Tee ilmoitus arvonlisäverollisen toiminnan lopettamisesta OmaVerossa. Verohallinto poistaa yrityksesi arvonlisäverovelvollisten rekisteristä ilmoituksen perusteella. Tämän jälkeen et voi enää lisätä arvonlisäveroa laskuihin etkä vähentää ostojen arvonlisäveroa.
  3. Loppuvaraston vero: Jos yrityksesi haltuun jää liikeomaisuutta arvonlisäverollisen toiminnan loppuessa, sinun on maksettava arvonlisävero tästä omaisuudesta. Tämä vero ilmoitetaan yrityksen viimeisellä arvonlisäveroilmoituksessa
  4. Viimeiset ilmoitukset: Anna arvonlisäveroilmoitukset sen kuukauden loppuun asti, kun yrityksesi on arvonlisäverovelvollinen.