Kassanhallinnan avaimet

Nykyisessä taloustilanteessa varmasti me kaikki muita yrityksiä tai kuluttajia laskuttavat tahot tai yritysten reskontria hoitavat ihmiset olemme huomanneet, että ostolaskujen maksaminen on hidastunut. Mediasta saamme lukea päivittäin yritysten maksuvaikeuksista ja alati kasvavista konkurssimääristä. Vallitsevasta lamasta kärsivät tällä hetkellä eniten rakennusala ja palvelualan yritykset.

Olet varmaan joskus itsekin kiperässä tilanteessa maksanut jonkun laskun myöhässä. Tämähän on meille varsin tyypillistä, sähkölasku erääntyy kuukauden 25. päivä, mutta palkkapäivä on vasta kuun viimeinen. Maksetaanpa lasku siis pari päivää myöhässä. Ajatellaanpa hetki asiaa kuitenkin laskuttajan näkökulmasta. Jos vaikkapa edellä kuvatun esimerkin mukaisesti yrityksen laskuja maksetaan noin 5 päivää myöhässä ja yrityksen liikevaihto olisi 500 000 euroa. Tämä tarkoittaisi, että jokainen yhden päivän maksuviive lisää yrityksen käyttöpääoman tarvetta n 6 700 euroa. Jos yritys taas joutuisi huonosti kiertävien myyntisaamisten aiheuttamien maksuvaikeuksien takia samaan aikaan ottamaan lainaa, pitäisi käyttöpääoman tarpeeseen lukea mukaan myös sen korko.

Kuinka sitten kassanhallintaa voisi parantaa?

Ensimmäinen askel on laskuttaa säännöllisesti. Säännöllinen laskutus tarkoittaa säännöllisempää tulovirtaa, eikä yksittäinen myöhässä saatu maksusuoritus välttämättä keikauta venettä liikaa. Lainsäädäntömme mukaan lasku tehdystä työstä tai toimitetusta tavarasta tulee antaa suoritus- tai toimituskuukautta seuraavan kuukauden 15. päivään mennessä. Laskutusta ei kuitenkaan kannata lykätä viimeiseen mahdolliseen hetkeen, vaan laatia laskut esimerkiksi päivittäin tai viikoittain. Yrityksellesi sopivan laskutusrytmin pohdinnassa kannattaakin hyödyntää kirjanpitäjäsi asiantuntemusta. Entä jos laskutus on vaan niin inhottavaa, että välttelet sitä viimeiseen asti? Ulkoista se tilitoimistollesi!

Toinen askel on miettiä maksuaikoja. Jos tarjoat nyt 14 päivän maksuaikaa, olisiko mahdollista muuttaa maksuehdoksi 10 päivää? Maksuaikoja lyhentämällä voit nopeuttaa asiakkailtasi kotiutuvan rahan saapumista käyttöösi. Mikäli myyntilaskujen summat ovat suuria tai maksuaikojen lyhentäminen ei ole mahdollista, voit harkita myös laskurahoituksen eli factoring-rahoituksen käyttöönottoa. Factoring-rahoitus, eli laskurahoitus, on rahoitusmuoto, jossa yritys saa rahoitusta myyntisaataviaan vastaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että yritys voi muuttaa lähettämänsä laskut rahaksi heti, sen sijaan että odottaisi asiakkaan maksua. Ostolaskuille taas kannattaisi pyrkiä sopimaan mahdollisimman pitkä maksuaika. Tämä auttaa rahavirtojen tasapainottamisessa.

Kolmas askel on seurata myyntisaatavia aktiivisesti.  Saapumatta jäänyt suoritus voi aiheuttaa ketjureaktion, jonka vuoksi oma yrityksesi voi joutua maksamaan laskuja myöhässä. Yksi keino, jolla kotiuttaa erääntyneet saatavat tehokkaasti ja pitää luottotappiot kurissa, on muistutus- ja perintäpalvelut. Useimmissa taloushallinnon ohjelmistoissa on jo valmiiksi integroituna automaattisia muistutus- ja perintäpalveluita. Ota ohjelmistostasi kaikki irti!

Neljäs askel on kääntää katse yrityksesi kuluihin. Tarkistatko yrityksesi menot säännöllisesti? Maksatko turhista palvelusopimuksista tai tilauksista? Harkitse, ovatko kaikki kulut tarpeellisia ja kilpailuta palvelusopimukset säännöllisesti. Kirjanpitäjäsi voi auttaa sinua vertailemaan kulujesi muodostumista, kysy siis rohkeasti apua!

Viides askel on laatia yrityksellesi investointisuunnitelma, jonka avulla suunnittelet tulevia investointeja sekä varaudut jo ennalta niihin. Suunnitelmaan voi sisältyä esimerkiksi tulevaa investointia varten tarvittavien säästöjen kerrytys, liiketoiminnassa vaadittavien laitteiden ja koneiden hankinta- tai uusintasuunnitelmat.

Askarruttaako, miten voisit jalkauttaa kassanhallinnan keinot omaan yritystoimintaasi? Haluaisitko keskustella lisää kassanhallinnasta? Ota yhteyttä, niin me autamme sinut alkuun!